Vína Pater Noster jsou primitivními víny Boží přízně a během všech fází jejich výroby( včetně zelené) nejsou nikterak chemicky ošetřována, sířena, stabilizována či školena.
VVÝROBA NAŠICH VÍN PATER NOSTER
VÍNO PATER NOSTER SE VYRÁBÍ PRIMITIVNÍM ZPŮSOBEM (PRIMITIVNÍ ZNAČÍ NÁVRAT KE KOŘENŮM A PŘÍRODNÍM PROCESŮM). TO ZNAMENÁ ŽE PODÍL PŮDY, ZDRAVÍ HROZNŮ A PSYCHICKÁ POHODA VINOHRADNÍKOVA TVOŘÍ 80% ÚSPĚCHU). SAMOTNÁ VÝROBA PROBÍHÁ ORIGINÁLNÍM ZPŮSOBEM A JE NENAPODOBITELNÁ (NE SNAD MECHANICKY, ALE PRÁVĚ PŘÍSTUPEM KE ZPRACOVÁNÍ HROZNŮ). PROTOŽE JSME MALÁ VINOHRADNICKÁ VÝMĚRA JE NAŠÍ JEDINOU CESTOU K ÚSPĚCHU ŠPIČKOVÁ KVALITA.
ZDRAVÁ RECYKLACE
VŠE CO SE NA VINOHRADU URODÍ SE VRACÍ V RŮZNÝCH FORMÁCH ZPĚT A TO I PODLE MÍSTA SVÉHO PŮVODU.PODLOM, ZÁLISTKY, LETNÍ ZELENÝ ŘEZ, SPADANÉ LISTÍ, MATOLINY, POPEL Z JARNÍHO ŘEZU. TO VŠE JE VELMI CENNÝM MATERIÁLEM PRO STRUKTURU A KVALITU PŮDY VE VINOHRADU.
ZDRAVÉ DIVOKÉ KVAŠENÍ
DIVOKÉ KVASINKY SE VYSKYTUJÍ NA JEDNOTLIVÝCH BOBULÍCH RÉVY A SPOLEHLIVĚ ZAJIŠŤUJÍ DOKONALÝ PRŮBĚH KVAŠENÍ NAŠICH VÍN. ŽÁDNÉ "UŠLECHTILÉ" KVASINKY NIKDY PŘI VÝROBĚ PATER NOSTER NEPOUŽIVÁME.PRO JEJICH ROZŠIŘOVÁNÍ HMYZEM JSOU PONECHÁNY VYBRANÉ HROZNY K "NAOČKOVÁNÍ" DALŠÍCH.
ZÁKLAD JE PRVOTŘÍDNÍ MATERIÁL
HROZNŮM JE U NÁS VĚNOVÁNA, HNED PO PŮDĚ, NEJVĚTŠÍ PÉČE. JSOU SKLÍZENY V DOPOLEDNÍCH HODINÁCH, NA PLACHTY NASKLÁDÁNY K ODLEŽENÍ. POZDĚJI ŠETRNĚ A RUČNĚ MYTY, ZBAVENY TŘAPIN A PŘEBRÁNY. LISOVÁNÍ SE PROVÁDÍ VÝHRADNĚ RUČNÍ A MOŠT ZŮSTÁVÁ V KONTAKTU S DRCENÝM HROZNEM 24 AŽ 60 HODIN. PŘI LISOVÁNÍ DOSAHUJEME PRŮMĚRNOU VÝTĚŽNOSTI MOŠTU CCA 40%.TENTO ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ HROZNA JE JEDINOU MOŽNOSTÍ K ZÍSKÁNÍ ŠPIČKOVÉHO MOŠTU BEZ HOŘČIN , OLEJNATÝCH KAPEK, CHLOROFYLOVÉ ZELENĚ A ZNÁMEK PLÍSNĚ V CHUTI. JINÝ ZPŮSOB SI NELZE ANI TECHNICKY PŘEDSTAVIT A JE MOŽNO JEJ PROVÁDĚT POUZE U SKUPINY ZCELA VYJÍMEČNÝCH VÍN.
PŘÍRODNÍ CYKLY VE ZRÁNÍ MOŠTŮ A MLADÉHO VÍNA
TEPLOTA JE UDRŽOVÁNA KOMPAKTNĚ S OHLEDEM NA ROČNÍ OBDOBÍ. NIKTERAK JI NEREGULUJEME S VYJÍMKOU MRAZIVÝCH DNÍ KDY SE ZRÁNÍ PODPORUJE TEMPEROVÁNÍM VZDUCHU ČISTÝM DŘEVEM V KRBU. MLADÁ VÍNA SE BĚHEM VÝVOJE JEDNOU MĚSÍČNĚ PROVZDUŠNÍ ALE JSOU PRAVIDELNĚ SENZORICKY KONTROLOVÁNA. PŘEDEVŠÍM KVALITA VRSTVY KVASINEK NA KTERÝCH VYZRÁVAJÍ JE HODNOCENA V CHUTI A VŮNI.
SLADKÁ VÍNA ZE ČTVRTÉ PROBÍRKY HROZNŮ
MOŠT Z TĚCHTO PŘEZRÁLÝCH HROZNŮ PROKVAŠUJE I NĚKOLIK MĚSÍCŮ. PRŮBĚH JEHO VÝVOJE JE NAPROSTO ODLIŠNÝ OD OSTATNÍCH VÍN S NIŽŠÍ CUKERNATOSTÍ HROZNŮ.NEPROBÍHÁ V NĚM BOUŘLIVÉ KVAŠENÍ A PRAKTICKY NEDOCHÁZÍ ANI K ZAKALENÍ MOŠTU PO PŘIROZENÉ SEDIMENTACI.TATO VÍNA MOHOU VYZRÁVAT ŘADU MĚSÍCŮ PROTOŽE JSOU DODRŽOVÁNY TEPLOTY PŘÍRODNÍCH ROČNÍCH CYKLŮ.
SCELOVÁNÍ NOBLE MARGUE
PŘED SCELOVÁNÍM VÍNA PRO KATEGORII NOBLE MARGUE DOCHÁZÍ K MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI.MLADÁ VÍNA JSOU SCELENA PO 5.MĚSÍČNÍM ZRÁNÍ I S KVASINKAMI NA KTERÝCH VYZRÁVALA A PONECHÁNY JEDEN MĚSÍC K PROMÍSENÍ CHUTÍ VE VELKÝCH DEMIŽONECH. Z TĚCH JSOU PAK STÁČENA DO LAHVÍ A VRSTVA KVASINEK, KTERÁ ZBUDE NA DNĚ, TVOŘÍ ZÁKLAD PRO VÝROBU NAŠÍ ŠPIČKOVÉ VÍNOVICE S OZNAČENÍM V50 A V64. TA JE BOHUŽEL, ZATÍM, V TOMTO STÁTĚ, NEPOVOLENA K PRODEJI.
PATER NOSTER SELECTION
VÝROBA VÍNA JE LUXUSNÍ PRÁCIČKA. POKUD SE PODAŘÍ SKLIDIT HROZNY PRO PŘÍPRAVU TĚCHTO ČISTÝCH ODRŮDOVÝCH VÍN( A TĚM JE VĚNOVÁNA MIMOŘÁDNÁ PÉČE A NĚKOLIKA STUPŇOVÁ PROBÍRKA), JE MOŠT A MLADÉ VÍNO PONECHÁNO NA KVASINKÁCH 7 MĚSÍCŮ. PRO ZACHOVÁNÍ ODRŮDOVÉHO CHARAKTERU A ZÁROVEŇ PŘÍJEMNÉ KYSELINY SE SKLIZEŇ ROZDĚLÍ DO NĚKOLIKA OBDOBÍ. PODÍL HROZNA RŮZNÝCH STUPŇŮ ZRALOSTI JE ROZHODUJÍCÍM ALE PŘÍSNĚ STŘEŽENÝM TAJEMSTVÍM JEHO PRVOTŘÍDNÍ JAKOSTI.
PATER NOSTER EXCEPTIONNEL
VÍNO SE ŘADÍ K NEJŠPIČKOVĚJŠÍM A NEJKVALITNĚJŠÍM VÍNŮM KTERÉ SE DAJÍ NA PULTECH EVROPSKÝCH VINOTÉK ZAKOUPIT. MÁ PŘED SEBOU SLÁVU JENŽ PŘIPADNE POUZE JEDINÉMU VÍTĚZI ( JAK PRAVÍ KLASIK). JE DŮKAZEM ŽE ČESKÁ VINAŘSKÁ OBLAST JE ÚZEMÍM KDE SE RODÍ HROZNY PRO VÍNA SVĚTOVÉHO VÝZNAMU ( NAVAZUJEME TÍM S PÝCHOU NA ČESKOU HISTORICKOU VINAŘSKOU TRADICI). TAJEMSTVÍ JEHO KVALITY JE SPOJNICÍ MEZI BOŽÍ PŘÍZNÍ, PÍLÍ, PEČLIVOSTÍ A VZTAHEM MEZI ČLOVĚKEM A ROSTLINOU.
PATER NOSTER INRI
Víno je vrcholem načí práce na vinohradu a mezi řadou vín Pater Noster zaujímá zcela prestižní a výjimečné postavení. Již svojí adjustací vzbuzuje patřičný respekt a já se velmi těším jak se na jeho jakosti a chuti bude projevovat dlouhý proces zrání. Několik degustací které již proběhly ukazuje jeho neuvěřitelně dlouhý chuťový potencionál a víno je doporučeno k vypití minimálně po pěti letech zrání.
Ano, Pater Noster je bezesporu velmi drahým (možná dokonce i nejdražším) vínem v našich českých končinách, ale na otázku proč je tomu tak nelze, bez jeho polibku na vaše rty, odpovědět.