Petr Doležal sommelier



SEZNAMTE SE: PETR DOLEŽAL SOMMELIER.

Petr Doležal při návštěvě kultovního místa světového vinařství na veleslavném vinohradu Romanée Conti

Petr Doležal je průkopníkem " české sommelierské školy" a jeho sommelierskými kurzy a soutěžemi prošlo tisíce studentů ze všech koutů České republiky.

Petr Doležal na svém "gran cru" vinohradu ve Smrkovém Týnci

S batohem a poznámkovým sešitem na svých toulkách za víny.

Petr Doležal je autorem dvou audiovizuálních vinařských edic: Obdivuhodný svět vín a Vinařskou Francii s Petrem Doležalem.

Vinohrad ve Smrkovém Týnci je vskutku místem kde zanechá mnohý návštěvník své srdce.

Pater Noster Nectar,  ono  "grand vin petit pays" Petra Doležala je mimořádným zážitkem. Jeho společnost u stolu je příchodem tajemné krásky, jeho otevření ostnem divoké růže v srdci,  jeho napití polibkem naděje na rty a zrozením překrásného snu o vlastní  blaženosti.

Vítejte na "rue du vin" ve Smrkovém Týnci

Vznešené výběrové víno z našeho vinohradu.  Řada vín Selection nabízí vína ze všech, u nás, ošetřovaných odrůd.

Víno jakostní třídy Exceptionnel je skutečnou lahůdkou pro milovníky velkých vín. Legendární ročník 2020 je důkazem  výsadního postavení  značky Pater Noster mezi českými a evropskými víny.

V současné době se věnuje Petr Doležal především svému dalšímu projektu, kterým je jeho vinohrad v podhůří Železných hor v malé vesničce Smrkovém Týnci. A nebyl by to on kdyby opět nepřidal něco navíc. Vinohrad ve Smrkovém Týnci se stal, za krátký čas, vyhledávaným místem pro stovky turistů a návštěvníků. Petr Doležal stojí za přípravou organizace mnoha "tradičních" vinařských akcí, které se těší mimořádnému zájmu(Burčákové slavnosti, Den Levandule, degustace vín, ukázky tradic středověkého českého vinařství). Na poslední zmíněné akci spolupracuje s odborem kultury města Chrudimi.

...když jsem musel s dědou na vinohrad ani ve snu by mě nenapadlo že jednou budu mít vlastní. A ještě do něj navezu stovky tun jemného písku aby byl tomu , na kterém jsme trávili každé školní prázdniny, co nejvíce podoben...

Bylo zřejmé, že okamžik, kdy Petr Doležal zahájí výrobu svého vlastního vína, je pouze otázkou času. A nebyl by to on aby nešel opět proti proudu. Víno je hýčkáno a s láskou ošetřováno bez zásahů do jeho vývoje. Při výrobě se nepoužívá žádných chemických prostředků a i vinohrad je veden ve stejném "primitivním " stylu. A výsledek jeho snažení je jeho "víno vín".

...také byly doby kdy jsme si myslel že francouzským vínům rozumím a dokonce se nechal v tisku a v televizi označovat jako jejich znalec. Ale pamatuji že mě z tohoto klamu vyvedl jeden francouzský vinař větou " porozumět Francii znamená mít v srdci a žilách francouzskou krev"...

Pater Noster je skvělým vínem, mimořádným vínem, nenapodobitelným vínem a také velmi drahým vínem. Za vším stojí osobnost jeho tvůrce a víno má před sebou vynikající perspektivu. Je důkazem že láska " nejenom hory přenáší" a tak stojíme u zrodu velké značky , která vrátí české vinařské oblasti zasloužený zájem a respekt.

...věru není daleko doba kdy se Pater Noster stane ikonou evropského vinařství a lidé k němu budou mít stejnou úctu jako já kdysi k vínům francouzským. Přeji každému onen povznášející pocit zažít...

Velká vína mají stejný osud jako velcí lidé, jak často s oblibou a zaujetím říká Petr Doležal když představuje vzácná zahraniční a tuzemská vína veřejnosti. O tom že se Pater Noster stane oním, oním" grand vin petit pays" není u jeho tvůrce ani náznaku pochyby.

...člověk je šťastným podle toho, jak moc nesplnitelné si klade v životě vlastní cíle...

Právě v dobách převratných technologií se skýtá poctivým a čistým výrobkům v malých rodinných farmách skvělá perspektiva. Společnost je sice zahlcena nadprodukcí, ale kvalita této nabídky je mizivá. Čím dříve si uvědomíme tento fakt, tím dříve můžeme na nově vzniklou situaci na trhu reagovat. A svět vín není žádnou výjimkou. No řekněte ve kterém oboru platí více moudrost našich předků " kvalita stojí vždy peníze"...

Vztah k vinohradnické práci a posléze i k vínům se u Petra Doležala budoval prací na vinohradech svého dědečka na pomezí Slovenska a Maďarska. Ten hospodařil na 20 hektarech vinohradů (některé i v Tokajské vinařské oblasti) a byl mu tím nejlepším a také nejpřísnějším učitelem. Tehdy zdaleka nikdo netušil, že právě malý Petr bude tím u koho se dědova snaha v budoucnu výrazně projeví.

...jasně si pamatuji, že děda nenosil na vinohrad nic jiného k pití než demižon svého vína...

S velkými světovými víny se Petr Doležal setkává ve své praxi takřka denně.

Při okopávání nekonečných řad révy by jej věru nenapadlo, že to bude právě on kdo ponese rodinnou tradici dál a co víc, povznese ji a bude mu umožněno navštívit cizí země a nahlédnout do stovek sklepů po celé Evropě. Ale začneme od začátku. 


Při rozhodování, kam po ukončení základní školní docházky, se uvažovalo o rybářské škole, protože Petr byl náruživým rybářem. Ale později se sám rozhodl ke studiu nenastoupit z důvodů ( dnes bychom mohli napsat idealistických), špatného zacházení s rybami. A tak zvítězila gastronomie o kterou neměl, právě zrozený rocker(vrcholila éra rocku ve světě), prazvláštní zájem. Během učení se s víny samozřejmě mnohokrát potkal a zvláště vzpomíná na jeden zážitek.

...jednou do hotelu přijeli lovci z Francie a za pomoc, nám učedníkům, dali každému lahev červeného vína z Burgundska. Pamatuji si s jakou úctou jsem si jej prohlížel a jak nerad jej doma otevíral...

Počty řízených degustací, které Petr Doležal provází výběrem vín a průvodním slovem, jdou do tisíců.

Opravdový zlom nastal až později, při provozování své vlastní restaurace. Petr Doležal byl jedním z prvních soukromých podnikatelů v České republice. Svojí restauraci otevíral 13.června.1990 a jako klient Komerční banky měl číslo účtu 4549. Protože mu předchozí praxe dala mnohé zkušenosti se zahraniční klientelou svůj podnik postavil na " vysoké" gastronomii a jak se ukázalo, byla to volba rozhodně správná.

...vzpomínám si, že k nám jezdilo jeden čas více ministrů, poslanců a umělců, než přicházelo hostů z našeho města... 

Generální ředitel Komerční banky dokonce přijel osobně na oslavu u příležitosti splacení úvěru u jeho bankovního domu a sám přiznal že v to příliš nevěřil. Protože restaurace Petra Doležala se nacházela v malém městě nedaleko  Hradce Králové.

 Všichni tito zákazníci samozřejmě pili víno a tak to netrvalo dlouho a speciální nápojový lístek byl na světě. Hosté si v něm mohli vybrat z nabídky vín z desítky evropských zemí. A mezi nimi dominovala samozřejmě Francie. Zde se poprvé seznámil s velkými francouzskými víny při jejich zařazování do specializovaného nápojového lístku. V nabídce se objevila i vína nejvyšších klasifikací která byla prodávána za desetitisícové částky.

... když je přivezli, jasně si pamatuji že se u mě opět objevil ten pocit zvláštní úcty a jakési lítosti ta krásná vína někomu vůbec prodávat...

 Z vinařství se stal koníček a Petr Doležal se pomalu stával známým svým zájmem mezi vinaři  v tuzemsku a zahraničí. Jak sbíral, skládal informace, prochutnával se víny a nakupoval je, zájem o vinařství přerostl pomalu v posedlost. Legendární se stala aukce na brněnském Vinexu kdy jeho malá dcera Markétka vydražila, v šesti letech, archivní víno z ročníku 1956. 


...nedělám si vůbec iluzi že Markéta věděla o co se vlastně jedná. Ale psalo se o tom v mnoha novinách a tak nám reklama plně nahradila oněch 6500 Kč které jsem za víno zaplatil...


Úspěšnou kariéru externího učitele zahájil Petr Doležal na hotelové škole v Chrudimi, ještě za účasti mistra české gastronomie Gustava Salače( ten byl jeho třídním učitelem a později udržovali vzácné přátelství) a sjezdil, s přednáškami a kurzy, doslova celou republiku. Od výuky už byl jenom skok k napsání své první vinařské knihy. A tu věnoval samozřejmě vinařské Francii.


...jasně si pamatuji že jsem celou knihu vezl v tašce do tiskárny. Stránku po stránce sazeč vysázel ručně z olověných písmen. Nic podobného jsem od té doby už nikde neviděl...


První část vinařské edice Evropská vína v podmínkách české gastronomie  vyšla v roce 1992 a stala se jednou z prvních knih věnovaných podrobně francouzskému vinařství. Petr Doležal ji ještě vylepšil uvedenou výslovností všech francouzských názvů v textu, radami jak proniknout do psychologie zákazníka či testem vědomostí čtenářů o zajímavé ceny. 


...byly to pionýrské časy a knihy se vydávaly a prodávaly v nákladech o kterých se nám dnes může jenom zdát...

Edice Evropská vína si našla velmi rychle početnou čtenářskou obec, dočkala se pokračování a stála také za pracovní stáží Petra Doležala ve vinařské oblasti Mosel-Saar-Ruwer a pozdějším přátelstvím s panem Joachimem Binzem výkonným prezidentem největšího světového vinařského festivalu ProWine v Dússeldorfu). Ten označil knihu Petra Doležala o německému vinařství za nejlepší zahraniční publikaci věnovanou tématu německých vín.

...mimochodem když jsme u těch prezidentů, ten český byl autorem úvodních slov v mém Lexikonu moravského vinařství...

Vína servíroval a doporučoval ministrům, státním návštěvám či umělcům, pohyboval se mezi pražskými znalci, organizoval sommelierské soutěže pro české i slovenské gastronomické školství a založil si svoji Akademii sommelierů, Stal se akreditovaným sommelierem v programu Ministerstva školství a pro svojí Akademii získal i ochrannou mezinárodní známku.

...pamatuji si kolik stálo úsilí probudit zájem o vína i u studentů  z opomíjených integrovaných škol. Někteří z nich, těsně před závěrečnými zkouškami, ani nevěděli k čemu se používá v gastronomii aperitiv...

Právě tato snaha přivedla Petra Doležala až na francouzské velvyslanectví. Zde získal nejenom zázemí pro podporu svých aktivit, ale též se seznámil s velvyslancem Francie, který později navštívil jeho Akademii u příležitosti slavnostního otevření Expozice francouzského vinařství.  

...pamatuji si že regionální noviny uveřejnily v textu větu ... v expozici vystavujeme, mimo jiná, také víno v hodnotě jednoho milionu korun. Druhý den se toho chytila televize ale ani  tahle  "novinářská kachna"  je neodradila od natáčení...

 Zlomem v jeho  "vinném chápání" byla několik let trvající práce na Lexikonech, při níž projezdil české a moravské vinorodé kraje, obce, vinohrady, knižní archívy a navštívil nejeden sklípek a poznal nejednoho vinaře.

...pamatuji si že to byl docela šok, po všech těch návštěvách ve vyhlášených zahraničních vinařstvích, mnoha degustacích toho nejlepšího co se "alespoň z Francie či Německa" odegustovat dá, vstoupit mezi "chudé" české vinaře

Čeští vinaři a jejich statečný boj o zájem zákazníků Petra Doležala velmi výrazně ovlivnil. Z původně zamýšlené knihy menšího rozsahu se stala reprezentativní publikace. U příležitosti jejího slavnostního uvedení na trh se konal v Národní bance vín Festival českého vinařství a  křest, kterého se ujal ministr zemědělství.

...nejvíce mě na křtu Lexikonu dojalo když mi staří vinařští mistři s dojetím děkovali, že jsem jim umožnil představit jejich vína ministru zemědělství což považovali za vrchol své vinařské kariéry...

Na křtu se sešla elita českého vinařství a Lexikon tak zahájil svojí vítěznou cestu ke čtenářům. A zájem o knihu byl výrazný. O knize se hovořilo v televizi, rozhlase a její prodejnost ji dostala mezi nejprodávanější "velké" publikace v roce svého vydání. Později napsal Petr Doležal ještě dvě pokračování které věnoval vinařské Moravě a i přes "půtky" s redakcí Vinařského obzoru se jedná o nejrozsáhlejší vinařské publikace které byly moravským a českým vinařům a jejich vínům v 20.století věnovány.

...když jsme byli v Itálii , kde jsem sbíral podklady pro publikaci o italském vinařství, ujal se mě jako průvodce jeden z vinařských ředitelů. Na otázku, kolik má výměru ta " neznámá" Česká vinařská oblast jsem odpověděl 400 a on s úctou konstatoval. "Čtyři sta tisíc hektarů, tak to jo"...