SEZNAMTE SE: PETR DOLEŽAL SOMMELIER.

Petr Doležal při návštěvě kultovního místa světového vinařství na veleslavném vinohradu Romanée Conti

S velkými světovými víny se Petr Doležal setkává ve své praxi takřka denně.

Počty řízených degustací, které Petr Doležal provází výběrem vín a průvodním slovem, jdou do tisíců.

Petr Doležal je průkopníkem tzv" české sommelierské školy" a jeho sommelierskými kurzy a soutěžemi prošlo tisíce studentů ze všech koutů České republiky.

Petr Doležal na svém "gran cru" vinohradu ve Smrkovém Týnci

S batohem a poznámkovým sešitem na svých toulkách za víny.

Lexikon českého vinařství a jeho dvě pokračování věnované moravskému vinařství jsou nejrozsáhlejší vinařské publikace které byly kdy v naší zemi vydány. 

Petr Doležal je autorem dvou audiovizuálních vinařských edic: Obdivuhodný svět vín a Vinařskou Francii s Petrem Doležalem.

Vinohrad ve Smrkovém Týnci je vskutku místem kde zanechá mnohý návštěvník své srdce.

Pater Noster ono  "grand vin petit pays" Petra Doležala je mimořádným zážitkem. Jeho společnost u stolu je příchodem tajemné krásky, jeho otevření ostnem divoké růže v srdci,  jeho napití polibkem naděje na rty a zrozením překrásného snu o vlastní  blaženosti.

Vítejte na "rue du vin" ve Smrkovém Týnci

Vztah k vinohradnické práci a posléze i k vínům se u Petra Doležala budoval prací na vinohradech svého dědečka na pomezí Slovenska a Maďarska. Ten hospodařil na 20 hektarech vinohradů (některé i v Tokajské vinařské oblasti) a byl mu tím nejlepším a také nejpřísnějším učitelem. Tehdy zdaleka nikdo netušil, že právě malý Petr bude tím u koho se dědova snaha v budoucnu výrazně projeví.

...jasně si pamatuji, že děda nenosil na vinohrad nic jiného k pití než demižon svého vína...

Při okopávání nekonečných řad révy by jej věru nenapadlo, že to bude právě on kdo ponese rodinnou tradici dál a co víc, povznese ji a bude mu umožněno navštívit cizí země a nahlédnout do stovek sklepů po celé Evropě. Ale začneme od začátku. 


Při rozhodování, kam po ukončení základní školní docházky, se uvažovalo o rybářské škole, protože Petr byl náruživým rybářem. Ale později se sám rozhodl ke studiu nenastoupit z důvodů ( dnes bychom mohli napsat idealistických), špatného zacházení s rybami. A tak zvítězila gastronomie o kterou neměl, právě zrozený rocker(vrcholila éra rocku ve světě), prazvláštní zájem. Během učení se s víny samozřejmě mnohokrát potkal a zvláště vzpomíná na jeden zážitek.

...jednou do hotelu přijeli lovci z Francie a za pomoc, nám učedníkům, dali každému lahev červeného vína z Burgundska. Pamatuji si s jakou úctou jsem si jej prohlížel a jak nerad jej doma otevíral...

Opravdový zlom nastal až později, při provozování své vlastní restaurace. Petr Doležal byl jedním z prvních soukromých podnikatelů v České republice. Svojí restauraci otevíral 13.června.1990 a jako klient Komerční banky měl číslo účtu 4549. Protože mu předchozí praxe dala mnohé zkušenosti se zahraniční klientelou svůj podnik postavil na " vysoké" gastronomii a jak se ukázalo, byla to volba rozhodně správná.

...vzpomínám si, že k nám jezdilo jeden čas více ministrů, poslanců a umělců, než přicházelo hostů z našeho města... 

Generální ředitel Komerční banky dokonce přijel osobně na oslavu u příležitosti splacení úvěru u jeho bankovního domu a sám přiznal že v to příliš nevěřil. Protože restaurace Petra Doležala se nacházela v malém městě nedaleko  Hradce Králové.

 Všichni tito zákazníci samozřejmě pili víno a tak to netrvalo dlouho a speciální nápojový lístek byl na světě. Hosté si v něm mohli vybrat z nabídky vín z desítky evropských zemí. A mezi nimi dominovala samozřejmě Francie. Zde se poprvé seznámil s velkými francouzskými víny při jejich zařazování do specializovaného nápojového lístku. V nabídce se objevila i vína nejvyšších klasifikací která byla prodávána za desetitisícové částky.

... když je přivezli, jasně si pamatuji že se u mě opět objevil ten pocit zvláštní úcty a jakési lítosti ta krásná vína někomu vůbec prodávat...

 Z vinařství se stal koníček a Petr Doležal se pomalu stával známým svým zájmem mezi vinaři  v tuzemsku a zahraničí. Jak sbíral, skládal informace, prochůtnával se víny a nakupoval je, zájem o vinařství přerostl pomalu v posedlost. Legendární se stala aukce na brněnském Vinexu kdy jeho malá dcera Markétka vydražila, v šesti letech, archivní víno z ročníku 1956. 


...nedělám si vůbec iluzi že Markéta věděla o co se vlastně jedná. Ale psalo se o tom v mnoha novinách a tak nám reklama plně nahradila oněch 6500 Kč které jsem za víno zaplatil...


Úspěšnou kariéru externího učitele zahájil Petr Doležal na hotelové škole v Chrudimi, ještě za účasti mistra české gastronomie Gustava Salače( ten byl jeho třídním učitelem a později udržovali vzácné přátelství) a sjezdil, s přednáškami a kurzy, doslova celou republiku. Od výuky už byl jenom skok k napsání své první vinařské knihy. A tu věnoval samozřejmě vinařské Francii.


...jasně si pamatuji že jsem celou knihu vezl v tašce do tiskárny. Stránku po stránce sazeč vysázel ručně z olověných písmen. Nic podobného jsem od té doby už nikde neviděl...


První část vinařské edice Evropská vína v podmínkách české gastronomie  vyšla v roce 1992 a stala se jednou z prvních knih věnovaných podrobně francouzskému vinařství. Petr Doležal ji ještě vylepšil uvedenou výslovností všech francouzských názvů v textu, radami jak proniknout do psychologie zákazníka či testem vědomostí čtenářů o zajímavé ceny. 


...byly to pionýrské časy a knihy se vydávaly a prodávaly v nákladech o kterých se nám dnes může jenom zdát...

Edice Evropská vína si našla velmi rychle početnou čtenářskou obec, dočkala se pokračování a stála také za pracovní stáží Petra Doležala ve vinařské oblasti Mosel-Saar-Ruwer a pozdějším přátelstvím s panem Joachimem Binzem výkonným prezidentem největšího světového vinařského festivalu ProWine v Dússeldorfu). Ten označil knihu Petra Doležala o německému vinařství za nejlepší zahraniční publikaci věnovanou tématu německých vín.

...mimochodem když jsme u těch prezidentů, ten český byl autorem úvodních slov v mém Lexikonu moravského vinařství...

Vína servíroval a doporučoval ministrům, státním návštěvám či umělcům, pohyboval se mezi pražskými znalci, organizoval sommelierské soutěže pro české i slovenské gastronomické školství a založil si svoji Akademii sommelierů, Stal se akreditovaným sommelierem v programu Ministerstva školství a pro svojí Akademii získal i ochrannou mezinárodní známku.

...pamatuji si kolik stálo úsilí probudit zájem o vína i u studentů  z opomíjených integrovaných škol. Někteří z nich, těsně před závěrečnými zkouškami, ani nevěděli k čemu se používá v gastronomii aperitiv...

Právě tato snaha přivedla Petra Doležala až na francouzské velvyslanectví. Zde získal nejenom zázemí pro podporu svých aktivit, ale též se seznámil s velvyslancem Francie, který později navštívil jeho Akademii u příležitosti slavnostního otevření Expozice francouzského vinařství.  

...pamatuji si že regionální noviny uveřejnily v textu větu ... v expozici vystavujeme, mimo jiná, také víno v hodnotě jednoho milionu korun. Druhý den se toho chytila televize ale ani  tahle  "novinářská kachna"  je neodradila od natáčení...

 Zlomem v jeho  "vinném chápání" byla několik let trvající práce na Lexikonech, při níž projezdil české a moravské vinorodé kraje, obce, vinohrady, knižní archívy a navštívil nejeden sklípek a poznal nejednoho vinaře.

...pamatiuji si že to byl docela šok, po všech těch návštěvách ve vyhlášených zahraničních vinařstvích, mnoha degustacích toho nejlepšího co se "alespoň z Francie či Německa" odegustovat dá, vstoupit mezi "chudé" české vinaře

Čeští vinaři a jejich statečný boj o zájem zákazníků Petra Doležala velmi výrazně ovlivnil. Z původně zamýšlené knihy menšího rozsahu se stala reprezentativní publikace. U příležitosti jejího slavnostního uvedení na trh se konal v Národní bance vín Festival českého vinařství a  křest, kterého se ujal ministr zemědělství.

...nejvíce mě na nkřtu Lexikonu dojalo když mi staří vinařští mistři s dojetím děkovali, že jsem jim umožnil představit jejich vína ministru zemědělství což považovali za vrchol své vinařské kariéry...

Na křtu se sešla elita českého vinařství a Lexikon tak zahájil svojí vítěznou cestu ke čtenářům. A zájem o knihu byl výrazný. O knize se hovořilo v televizi, rozhlase a její prodejnost ji dostala mezi nejprodávanější "velké" publikace v roce svého vydání. Později napsal Petr Doležal ještě dvě pokračování které věnoval vinařské Moravě a i přes "půtky" s redakcí Vinařského obzoru se jedná o nejrozsáhlejší vinařské publikace které byly moravským a českým vinařům a jejich vínům v 20.století věnovány.

...když jsme byli v Itálii , kde jsem sbíral podklady pro publikaci o italském vinařství, ujal se mě jako průvodce jeden z vinařských ředitelů. Na otázku, kolik má výměru ta " neznámá" Česká vinařská oblast jsem odpověděl 400 a on s úctou konstatoval. "Čtyři sta tisíc hektarů, tak to jo"...

V současné době se  věnuje Petr Doležal především svému dalšímu projektu, kterým je jeho vinohrad v podhůří Železných hor v malé vesničce Smrkovém Týnci. A nebyl by to on kdyby opět nepřidal něco navíc. Vinohrad ve Smrkovém Týnci se stal, za krátký čas, vyhledávaným místem pro stovky turistů a návštěvníků. Petr Doležal stojí za přípravou organizace mnoha "tradičních" vinařských akcí, které se těší mimořádnému zájmu(Burčákové slavnosti,Den Levandule, degustace vín, ukázky tradic středověkého českého vinařství). Na poslední zmíněné akci spolupracuje  s odborem kultury města Chrudimi.

...když jsem musel s dědou na vinohrad ani ve snu by mě nenapadlo že jednou budu mít vlastní. A ještě do něj navezu stovky tun jemného písku aby byl tomu , na kterém jsme trávili každé školní prázdniny, co nejvíce podoben...

Bylo zřejmé, že okamžik, kdy Petr Doležal zahájí výrobu svého vlastního vína, je pouze otázkou času. A nebyl by to on aby nešel opět proti proudu. Víno je hýčkáno a s láskou ošetřováno bez zásahů do jeho vývoje. Při výrobě se nepoužívá žádných chemických prostředků a i vinohrad je veden ve stejném "primitivním " stylu. A výsledek jeho snažení je jeho  "víno vín".

...také byly doby kdy jsme si myslel že francouzským vínům rozumím a dokonce se nechal v tisku a v televizi označovat jako jejich znalec. Ale pamatuji že mě z tohoto klamu vyvedl jeden francouzský vinař  větou " porozumět Francii znamená mít v srdci a žilách francouzskou krev"...

Pater Noster je skvělým vínem, mimořádným vínem, nenapodobitelným vínem a také velmi drahým vínem. Za vším stojí osobnost jeho tvůrce a víno má před sebou vynikající perspektivu. Je důkazem že láska " nejenom hory přenáší" a tak stojíme u zrodu velké značky , která vrátí české vinařské oblasti zasloužený zájem a respekt.

...věru není daleko doba kdy se Pater Noster stane ikonou evropského vinařství a lidé k němu budou mít stejnou úctu jako já kdysi k vínům francouzským. Přeji každému onen povznášející pocit zažít...

Velká vína mají stejný osud jako velcí lidé, jak často s oblibou a zaujetím říká Petr Doležal když představuje  vzácná zahraniční a tuzemská vína veřejnosti. O tom že se Pater Noster stane oním, oním" grand vin petit pays" není u jeho tvůrce ani náznaku pochyby.

...člověk je šťastným podle toho, jak moc nesplnitelné si klade v životě vlastní cíle...